[ Recenzije ] [ Pretraživanje ]         Filmske stranice         [ http://film.purger.com ]

UBOJSTVO VRANA

A MURDER OF CROWS

Lawson Russell (Gooding) je uspjesni njuorlinski odvjetnik cija je vjestina pomogla mnogim pokvarenim mocnicima da izmaknu ruci pravde. No, kada je red stigao na bogatog njujorlinskog nasljednika Thurmana Parksa III (Stoltz), Russellu se iznenada probudila savjest i odlucio je sabotirati njegovu obranu na sudjenju za ubojstvo. Taj ispad ga je kostao izbacivanja iz odvjetnicke komore i Russell je sada prisiljen zaradjivati za zivot kao ribar na Key Westu. Tamo upoznaje ostarjelog Engleza (Pellegrino) koji je napisao roman o ubojstvima odvjetnika te Russellu da rukopis kako bi od njega dobio strucno misljenje. Russell je vise nego odusevljen tekstom, ali kada misli vratiti rukopis, ustanovljava kako je starac umro od infarkta. Pokleknuvsi iskusenju i znajuci da ne postoji nijedna kopija, Russell odluci tekst pripisati sebi i ponovno postaje bogat i slavan, ovaj put kao autor bestselera. No, ubrzo se ispostavi kako ubojstva odvjetnika uopce nisu plod fikcije - ne samo sto su temeljena na stvarnim dogadjajima, nego je pisac knjige unio detalje koje je mogao znati samo ubojica. Naravno, kada njujorlinski policijski detektiv Clifford Dubose (Berenger) procita kopiju romana, odmah zna da je siroti Russell tajanstveni ubojica kojeg je hvatao godinama.

UBOJSTVO VRANA predstavlja pokusaj popularnog i "Oscarom" nagradjenog glumca Cube Goodinga Jr. (JERRY MAGUIRE) da se potvrdi kao producent. No, izgleda da taj pothvat nije bas najbolje prosao, sudeci po opskurnosti ovog naslova koji se u nasim videotekama pojavio tek nakon tri godine. To se djelomicno moze objasniti cinjenicom da je ne samo reziju, nego i scenarij, potpisao Rowdy Herrington, holivudski filmas u cijoj ne bas dojmljivoj karijeri najvise odskace KUCA NA PUTU snimljena jos prije dvanaest godina. Egzoticne lokacije New Orleansa i zanimljiva glumacka ekipa (uz hiperventilirajuceg Goodinga su tu i uglednici poput Berengera i Marianne Jean- Baptiste) ne znace nista kada je scenarij vjerojatno jedan od najgorih koji su ekranizirani u proteklom desetljecu. Naime, svatko tko pokusava ozbiljno shvatiti zaplet UBOJSTVA VRANA ce se naci pred nepremostivim problemom - cijela "namjestaljka" za naseg junaka je krajnje neuvjerljiva, a s druge strane tako predvidljiva da se u nju ne bi dalo uvuci ni dijete s poteskocama u razvoju, a kamoli protagonist koji bi trebao biti nekakav superuspjesni i superiskusni odvjetnik. No, za potrebe ovog filma, Herrington je cijelu pravnicku profesiju pretvorio u hrpu idiota, koji, s druge strane, ne padaju tako nisko kao nas junak. Srecom, sve ce zavrsiti hepi endom, kojeg Herrington, naravno, telegrafira vec na samom pocetku pomocu koristenja junakove naracije. No, ako je vec junak ovog filma idiot, gledatelji se ne bi trebali na njegovu razinu i dozvoliti da im ovo smece oduzme dragocjenih sat i pol zivota.

(Posebna napomena: Kao sto je slucaj s mnogim drugim "Europinim" DVD-ima, i ovaj predstavlja posebno izdanje za podrucje ex-Jugoslavije. Uz forspan se ovdje moze vidjeti i filmografija glavnih glumaca i rezisera, i to predstavlja sve dodatne sadrzaje. S druge strane, originalno americko izdanje posjeduje ne jedan, nego cak dva komentara (Herrington i njegov izvrsni producent Derek Broes, odnosno Gooding i Pellegrino) kojih ovdje nema, sto je zbilja steta, jer bi u slucaju ovog filma bilo zanimljivo cuti opravdanja njegovih tvoraca.)

 • ocjena: los (-)

  (c)2001 Dragan Antulov


  NAPOMENA: Ovaj dokument namijenjen je isključivo za osobnu upotrebu.
  Za svako drugo korištenje i re-distribuciju u elektronskom, pisanom ili bilo kojem druogm obliku,
  uključujući i WWW-stranice, potrebna je izričita PISANA dozvola autora.

  Baza podataka, programiranje i HTML konverzija su Copyright (c)1999,2002 Krešimir Kos