[ Recenzije ] [ Pretraživanje ]         Filmske stranice         [ http://film.purger.com ]

TRECE CUDO

THE THIRD MIRACLE

U proteklom desetljecu hrvatska publika je iz niza razloga bila lisena prilike da gleda filmove koji su u ostatku svijeta izazvali veliku paznju, odnosno mogla ih je gledati tek s nekoliko godina zakasnjenja. U dosta slucajeva razlog zbog kojih domaci distributeri ni stapom nisu htjeli dotaci neke naslove bio je kriticki odnos prema Katolickoj crkvi. Da su se vremena ipak promijenila svjedoci slucaj filma TRECE CUDO ugledne poljske reziserke Agnieszke Holland, koji je takodjer kod nas dosao s dvije godine zakasnjenja, ali kojeg krasi sve nego kritican odnos prema Katolickoj crkvi i njenim dogmama.

Radnja filma se temelji na romanu Richarda Vetere, i smjestena je u Chicago 1979. godine. Otac Frank Shore (Harris) je katolicki svecenik ciji je posao istrazivanje ukazanja, cudotvornih izlijecenja i slicnih pojava. Njegov pretpostavljeni biskup Cahill (Haid) povjerio mu je jedan takav slucaj koji je uzburkao lokalne katolicke krugove. Naime skromnoj, samozatajnoj ali izuzetno poboznoj kucanici Helen O'Regan (Sukowa) pripisano je cudotvorno izlijecenje nasmrt bolesne djevojcice, a nakon njene smrti kip Djevice Marije u njenoj crkvi je poceo krvariti iz ociju, pa raste pritisak da ju se proglasi sveticom. No, to zahtijeva dugotrajan i temeljiti postupak kojemu prethodi istraga koju ce provesti otac Shore, koji je stekao reputaciju "Ubojice cuda" zahvaljujuci uspjesnom raskrinkavanju slucajeva laznog cudotvorstva. Shore i ovom slucaju pristupa sa skepsom koju podgrijava neprijateljski odnos Helenine buntovnicke kceri Roxane (Heche), kao i to da se cudotvorno izlijecena djevojcica Maria Witkowski (Scorsone) pretvorila u o drogi ovisnu maloljetnu prostitutku. Shore ce s vremenom ipak poceti vjerovati u cudo, ali ce njegov posao zakomplicirati osjecaji koje gaji prema Roxane, kao i eskalirajuci sukob s vatikanskom birokracijom koju predstavlja biskup Werner (Mueller-Stahl).

Agnieszka Holland je u privatnom zivotu gorljivi katolik, ali se to ne bi moglo reci na temelju prve dvije trecine filma, u kojemu se vjesto fingira balansirani pristup pitanju vjere odnosno pridrzavanja katolickih nacela u modernom drustvu. Holland i njen scenarist Romano nas u pricu uvode preko svecenika uzdrmane vjere, cije se sumnje manifestiraju kroz alkohol i tjelesna iskusenja. Tog svecenika odlicno glumi Ed Harris, za kojeg se moze reci da je stup ovog filma i ciji se talent moze najbolje vidjeti u maestralnoj sceni flerta na groblju. No, u zavrsnoj trecini filma sve dileme odjednom nestaju; Holland i njen junak zauzimaju svoj vjernicki stav te nam jedino preostaje prilicno dosadna i predvidljiva borba s vatikanskom birokracijom ciji je ishod telegrafiran vec u prologu filma. U tom trenutku gledatelji postaju bolno svjesni ne samo nedostatka karizme kod Armina Muellera-Stahla ili nedostatka interesa kod Anne Heche, nego i toga da je film barem pola sata duzi nego sto bi trebao biti. Ukratko, TRECE CUDO je film koji ce zadovoljiti jedino gorljive vjernike, a sve ostale ostaviti manje-vise ravnodusnima.

 • ocjena: podnosljiv (+)

  (c)2001 Dragan Antulov


  NAPOMENA: Ovaj dokument namijenjen je isključivo za osobnu upotrebu.
  Za svako drugo korištenje i re-distribuciju u elektronskom, pisanom ili bilo kojem druogm obliku,
  uključujući i WWW-stranice, potrebna je izričita PISANA dozvola autora.

  Baza podataka, programiranje i HTML konverzija su Copyright (c)1999,2002 Krešimir Kos