[ Recenzije ] [ Pretraživanje ]         Filmske stranice         [ http://film.purger.com ]

OD STREBERA DO FRAJERA

LOSER

Paul Tanneck (Biggs) je brucos na njujorskom sveucilistu koji je iz rodnog gradica na Srednjem Zapadu ponio ocev savjet da u zivotu najbolje prolaze oni koji su prema svima dobri i prijateljski nastrojeni. No, takav altruizam je vise nego kontraproduktivan u cinicnom i socijal- darvinistickom okruzju njujorske akademije, gdje siroti Paul dobija stigmu gubitnika, pa ga i troje njegovih cimera - Adam (Orth), Chris (Sadoski) i Noah (Simpson) - otjeraju iz sobe i prisile da spava u veterinarskoj ordinaciji. U medjuvremenu se Paul uspije i zaljubiti u lijepu kolegicu Doru (Suvari), no ona ga nikako ne primjecuje, najvise zato sto i sama ima vlastitih problema - prisiljena je zaradjivati kao konobarica u toples-baru, a jos k tome je u ljubavnoj vezi s vlastitim profesorom knjizevnosti Edwardom Allcotom (Kinnear) koji je bezdusno iskoristava.

OD STREBERA DO FRAJERA je najnoviji film Amy Heckerling, americke reziserke nasoj publici najpoznatije po komedijicama kao GLE TKO TO GOVORI, dok je ostatak svijeta pamti najvise po FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH, kultnoj tinejdzerskoj komediji iz 1982. godine. Heckerlingova nas, pet godina nakon sto se u DJEVOJKAMA S BEVERLY HILLSA bila vratila ambijentu srednje skole, vodi u ambijent americkog koledza, te se moze reci da su njena socioloska zapazanja ponovno na visini. Likovi Paula i Dore se doimaju mnogo realnijima i zivotnijima od onih u slicnim filmovima u modernom Hollywoodu, a Jason Biggs i Mena Suvari mnogo bolje glume nego sto je to bio slucaj s AMERICKOM PITOM i VRTLOGOM ZIVOTOM. Cak je i negativac kojeg glumi Greg Kinnear (BOLJE NE MOZE) mnogo zivotniji i slozeniji od holivudskih stereotipova. Heckerlingina ozbiljnost je, s druge strane, kompromitirana robovanju holivudskim konvencijama koji nalazu da obvezni hepiend i maksimalno predvidljivi romanticni podzaplet, pa se OD STREBERA DO FRAJERA ipak svodi na konfekcijsku romanticnu komediju. Gledatelji koji pod etiketom "teen komedije" ocekuju hrpu prostackih viceva i golotinje ce s druge strane biti razocarani, ali Heckerlingova ce to nadoknaditi superiornom rezijom i time da upravo nedostatak tako zestokih dodataka cijelom filmu daje pomalo anakronisticki sarm. Sve u svemu, zbog dobre glume, scenarija i rezije OD STREBERA DO FRAJERA je zanatski holivudski proizvod koji se isplati pogledati kada gledateljima treba neka "laganica" koja im ne vrijedja inteligenciju.

(Posebna napomena: DVD-izdanje pored forspana posjeduje kratki dokumentarac sa snimanja te intervjue s glumcima, te video-spot grupe "Wheatus" s pjesmom "Teenage Dirtbag")

 • ocjena: solidan (++)

  (c)2001 Dragan Antulov


  NAPOMENA: Ovaj dokument namijenjen je isključivo za osobnu upotrebu.
  Za svako drugo korištenje i re-distribuciju u elektronskom, pisanom ili bilo kojem druogm obliku,
  uključujući i WWW-stranice, potrebna je izričita PISANA dozvola autora.

  Baza podataka, programiranje i HTML konverzija su Copyright (c)1999,2002 Krešimir Kos