[ Recenzije ] [ Pretraživanje ]         Filmske stranice         [ http://film.purger.com ]

VRISAK 3

SCREAM 3

Nakon sto je prezivjela orgijanje pomahnitalih ubojica u rodnom gradicu Woodsborrou i na koledzu Windsor, Sidney Prescott (Campbell) se odlucila povuci sto dalje od svijeta te sada zivi u usamljenoj planinskoj kuci blizu Los Angelesa, gdje s novim identitetom pomaze maltretiranim zenama preko telefona. Ali, odnedavno je muce vizije davno ubijene majke Maureen (McRee), a i nepoznati manijak se docepao njenog telefonskog broja. U medjuvremenu je zapocela nova serija ubojstava, ovaj put u Hollywoodu gdje se upravo dovrsava snimanje filma "Ubod 3", koji je temeljen na krvavim dogadjajima iz Sidneyene proslosti. S obzirom da su medju zrtvama glumci, i to oni koji stradavaju upravo onim redom kojim ginu njihovi likovi, ambiciozna TV- novinarka Gale Weathers (Cox) odlucuje izvjestavati s lica mjesta, sto je dovodi u sukob s njenim bivsim deckom Deweyem (Arquette) koji radi kao tehnicki savjetnik na snimanju. Njima dvoma ce se pridruziti Sidney, sada odlucna u cilju da se konacno suoci s demonima proslosti, a zajedno s policijskim detektivom Markom Kincaidom (Dempsey) ce pokusati otkriti identitet ubojice.

"Sequels suck" ("Nastavci ne valjaju") jedna je od uzrecica po kojima mnogi pamte VRISAK, popularni film s kojom je Wes Craven prije pet godina revitalizirao zaboravljeni podzanr "teenage slasher" horora. Iako postoje mnogi primjeri gdje tako nesto nije slucaj (POBJESNJELI MAX, RAT ZVIJEZDA), te iako je Craven demantirao sam sebe u VRISKU 2, vecina filmskih kriticara ce se sloziti s tom tvrdnjom. Argumente ce im dati i VRISAK 3, gdje je konacno Cravenov novi serijal dozivio ocekivanu sudbinu i postao gotovo potpuno identican bezveznim i bezlicnim horor- serijalima 80-tih koje je tako efektno bio parodirao u prva dva filma. Craven je u ovaj projekt usao ne samo bez svog kljucnog scenarista Kevina Williamsona (kojemu Ehren Kruger nije bog- zna-kakva zamjena), nego i bez nekog posebnog motiva, s obzirom da ga je maticni studio "Miramax" nagovio na snimanje tek nakon obecanja da ce mu financirati srcu drazi, manje komercijalniji (i mnogo bolji) projekt GLAZBU MOG SRCA. Umor se primjecuje i na licima Neve Campbell, Courtney Cox i Davida Arquettea, koji izgleda nemaju vise ni volje ni snage da udahnu dasak svjezine u svoje vec pre-eksploatirane likove. To se odnosi i na ostatak glumacke ekipe ciji likovi uporno ponavljaju iste budalaste greske koje ce ih lisiti na zivota na krvav, ali sada vec predvidljiv i rutinerski nacin. S vremenom ta serija ubojstava postaje tako dosadna da nam na kraju uopce nije vazno da li ce itko od nasih junaka prezivjeti masakr, odnosno tko je zapravo ubojica (iako se "Miramaxova" propagandna masinerija ocajnicki trudila da od toga napravi veliki misterij). Jedini svijetli trenutak filma je pojava Jamiea Kennedyja koji ponavlja lik Randyja, koji je zaklan u prethodnom nastavku ali koji preko video-vrpce nudi svoje strucne usluge prezivjelima. Ali taj trenutak traje kratko, isto kao i zavrsna scena, nakon koje smo manje-vise sigurni da je VRISAK 3 posljednji film u seriji, sto ce mnoge gledatelje ispuniti s velikim zadovoljstvom.

(Posebna napomena: Ovo DVD-izdanje omogucava da se film gleda u hrvatskoj, slovenskoj i srpskoj verziji. Dodatnih sadrzaja, po obicaju, gotovo da i nema - osim forspana tu je nekoliko na brzinu umontiranih kadrova sa snimanja koje nam se prodaju kao nekakav dokumentarac.)

 • ocjena: los (-)

  (c)2001 Dragan Antulov


  NAPOMENA: Ovaj dokument namijenjen je isključivo za osobnu upotrebu.
  Za svako drugo korištenje i re-distribuciju u elektronskom, pisanom ili bilo kojem druogm obliku,
  uključujući i WWW-stranice, potrebna je izričita PISANA dozvola autora.

  Baza podataka, programiranje i HTML konverzija su Copyright (c)1999,2002 Krešimir Kos