[ Recenzije ] [ Pretraživanje ]         Filmske stranice         [ http://film.purger.com ]

UTVRDA 2

FORTRESS 2: RE-ENTRY

U polutotalitarnom svijetu buducnosti John Brennick (Lambert) je postao legendom zahvaljujuci uspjesnom bijegu iz Utvrde - supercuvanog zatvora kojeg je izgradila korppracija Mentel. Sedam godina kasnije John je jos uvijek u bijegu zajedno sa suprugom i sinom, ali ce njegov susret s predstavnicima pokreta otpora zavrsiti katastrofom. Nakon sto je uhvacen i osudjen na dugogodisnju zatvorsku kaznu, korporacija Mentel mu jasno stavlja do znanja da nece dozvoliti da im i ovaj put usvinji kljucnu investiciju. Nova Utvrda je orbitalna stanica iz koje je bijeg nemoguc, a sadisticki upravnik Peter Teller (Malahide) novopridoslima to odmah demonstrira zahvaljujuci kirurski ugradjenim cipovima koji izazivaju nepodnosljiv bol kod svih neposlusnih. No, Brennick se ne miri sa svojom sudbinom te koristi vjestine i hrabrost nekoliko svojih su- uznika kako bi zajedno izveli naizgled nemoguci podvig.

UTVRDA 2 je jedan od rijetkih nastavaka koji su ispali bolji od originala, a dostignuce autora bi trebalo biti jos vece s obzirom da je u oba filma glavnu ulogu tumacio Christopher Lambert, zastitni znak "bekaca" najgore moguce kvalitete. No, kada se uzme u obzir da je original u ovom slucaju UTVRDA Stuarta Gordona, jedan od najgorih SF-filmova snimljenih u 90-tim godinama, to i nije uspjeh koji bi trebao uci u antologije. S jedne strane, luksemburski eksterijeri su lijepi za oko, a Lambertova partnerica Liz Mary Brice se, za razliku od ocajne Lori Loughlin u prethodnom filmu, ipak skida pred kamerama. Neka pretjerivanja iz originala su takodjer izbacena, pa UTVRDA 2 izgleda daleko uvjerljivije, a i u skromnim uvjetima luksemburskog studija su dobro izvedene scene s nultom gravitacijom, dok kompjuterska grafika obavlja ostalo. Na zalost, sve ostalo se svodi na siroki repertoar svih mogucih kliseja iz zatvorskih filmova, ukljucujuci predvidljivu podjelu na lose i dobre momke te zavrsnicu koja ce tesko ikoga iznenaditi. Gluma je, kao sto se moze pretpostaviti, ocajna, a veterani kao Malahide i Pam Grier ne shvacaju ovaj zadatak previse ozbiljno. U par lucidnih trenutaka filma bi se mogla uvrstiti referenca na "Zeda" iz kultne SF-serije BLAKEOVA SEDMORKA, ali njih u ovom djelu Geoffa Murphyja (OPSADA 2, MLADI REVOLVERASI 2) ima premalo da bi se isplatilo gledanje ovog filma.

(Posebna napomena: Za razliku od nekih drugih "Continentalovih" DVD-izdanja, ovo ima hrvatske titlove. Takodjer se uz forspan mogu naci filmografije glavnih glumaca, kao i forspan te uobicajeni kratki dokumentarac sa snimanja. Format slike je 1,85:1, sto izgleda primjereno ovakvoj vrsti filma.)

 • ocjena: podnosljiv (+)

  (c)2001 Dragan Antulov


  NAPOMENA: Ovaj dokument namijenjen je isključivo za osobnu upotrebu.
  Za svako drugo korištenje i re-distribuciju u elektronskom, pisanom ili bilo kojem druogm obliku,
  uključujući i WWW-stranice, potrebna je izričita PISANA dozvola autora.

  Baza podataka, programiranje i HTML konverzija su Copyright (c)1999,2002 Krešimir Kos