[ Recenzije ] [ Pretraživanje ]         Filmske stranice         [ http://film.purger.com ]

PORUKA U BOCI

MESSAGE IN A BOTTLE

Theresa Osborne (Penn) je razvedena novinarka "Chicago Tribunea" koja je svog sina Jasona (James) privremeno ostavila kod bivseg muza kako bi provela odmor na obali Nove Engleske. Setajuci pjescanom plazom pronalazi bocu s porukom koji je nepoznati muskarac poslao voljenoj zeni po imenu Catherine. Dirnuta s tom porukom, ona je pokazuje svom uredniku Charlieju Toschiju (Coltrane) koji ce je poslije objaviti u novinama. To izaziva provalu pisama citatelja, ukljucujuci i one koji su pronasli slicne poruke na obalama Atlantika. Na temelju tih pisama kao i drugih podataka Theresa polako otkriva tko bi mogao biti tajanstveni autor te odlazi u malo ribarsko mjesto na obali Sjeverne Caroline. Tamo upoznaje autora pisma - graditelja ribarskih brodova po imenu Garrett Blake (Costner), udovca koji se jos uvijek ne moze pomiriti sa smrcu voljene supruge. Theresa se vrlo brzo zaljubi u njega, a i Garrett, iako ga tisti proslost, ne moze zatomiti slicne osjecaje. Zapocinje strasna veza koja se nastavlja i Garrettovim posjetom Chicagu, ali tamo ce Garrett otkriti kako Theresa nije slucajno dosla u Sjevernu Carolinu.

Temeljena na bestseleru Nicholasa Sparksa, PORUKA U BOCI predstavljala je pokusaj Kevina Costnera da se nakon katastrofe s POSTAROM ponovno potvrdi kao zvijezda sposobna da u kina dovuce publiku. Na prvi pogled se cini da se Costnerova racunica isplatila. Reziser meksickog podrijetla Luis Mandoki, koji se bio specijalizirao za romanticne drame (KAD MUSKARAC VOLI ZENU) izgledao je kao dobar izbor za ovaj materijal, a povjerenje je opravdao izborom kvalitetnih suradnika. Tako film prekrasno izgleda zahvaljujuci fotografiji Caleba Deschanela i pejzazima drzave Maine (koja glumi Sjevernu Carolinu), a i dobro zvuci zahvaljujuci glazbi Gabriela Yareda. Glumacka postava je takodjer besprijekorna - Costner se dobro snalazi u ulozi tihog i samozatajnog "sljakera" s kojim se svaki Amerikanac moze identificirati. I njegova partnerica Robin Wright Penn, nama poznata po ulozi iz SANTA BARBARE kao i po braku sa Seanom Pennom, takodjer je odlicno obavila posao u svojoj najromanticnijoj ulozi do sada. No sve je njih zasjenio izvrsni Paul Newman u ulozi Garretovog cangrizavog starog oca, a nimalo ne zaostaje ni skotski komicar Robbie Coltrane u atipicnoj ulozi beskrupuloznog urednika. No, sve je to lijepo i krasno, ali se na kraju svodi na dijelove koji se ne povezuju u neku suvislu cjelinu. Radnja je maksimalno predvidljiva i klisejizirana, a dijalozi se svode na najgoru mogucu holivudsku "ljigu". Svemu tome trebati i isforsiranu, neuvjerljivu i blesavo reziranu zavrsnicu nakon koje ce se i najstrpljiviji gledatelji poceti pitati radi cega su to zapravo potrosili dva sata svog zivota.

(Posebna napomena: DVD-izdanje uz film sadrzi i forspan, ali ne i reportazu sa snimanja. Umjesto toga je gledateljima na raspolaganju opcija gledanja filma uz komentar rezisera Luisa Mandokija koji detaljno objasnjava pozadinu svake scene u filmu. Na DVD-u se takodjer nalaze i izbacene scene takodjer s Mandokijevim komentarom.)

 • ocjena: podnosljiv(+)

  (c)2001 Dragan Antulov


  NAPOMENA: Ovaj dokument namijenjen je isključivo za osobnu upotrebu.
  Za svako drugo korištenje i re-distribuciju u elektronskom, pisanom ili bilo kojem druogm obliku,
  uključujući i WWW-stranice, potrebna je izričita PISANA dozvola autora.

  Baza podataka, programiranje i HTML konverzija su Copyright (c)1999,2002 Krešimir Kos