[ Recenzije ] [ Pretraživanje ]         Filmske stranice         [ http://film.purger.com ]

AMERICKA PITA

AMERICAN PIE

Sudeci po iskustvima iz posljednjih par godina, kada god se neki film reklamira kao "teen komedija" to ne sluti na dobro. Kada taj isti film americka kritika ispljuje kao rijetko koji dosada, to isto ne sluti na dobro. Kada taj isti film inace nonkonformistickom talasanju nesklonog kriticara Rogera Eberta izazove da napise bijesni pamflet protiv licemjerja u danasnjem Hollywoodu i srozavanja svih mogucih moralnih i ljudskih standarda americke komedije, imamo itekako razloga za zebnju. Naravno, svemu tome treba dodati da je domaci distributer Blitz vec mjesecima unaprijed poceo zestoku propagandnu kampanju u kojoj se koriste najlegendarniji gegovi iz filmova - sto je postupak uobicajen za filmove kojima zbog nedostatka kvaliteta reklama itekako treba. No, izgleda da je reklamna kampanja u slucaju AMERICKE PITE, debitantskog filma Paula Weitza (ciji je brat Chris producent) urodila plodom. Uz iznenadjujucih 100 milijuna US$ na americkom trzistu, i hrvatski gledatelji hrle u kina, tako da su se u Splitu nakon dugo vremena pojavili poduzetni sverceri kino-karata. Tako ce ovaj film, koji nakon dugo vremena vraca vulgarno tretiranje seksa kao bitan sastojak teen komedije, biti jedan od vecih kino-hitova ove godine.

Film ima prilicno jednostavan zaplet koji zapocinje kada cetvoro maturanata zakljuci kako ce na koledz otici kao junferi. Da bi se spasili od tog ponizenja, odlucuju sklopiti pakt i jedan drugom pomoci kako bi prije zavrsetka maturalnog plesa svi napravili "skor". Od svih njih jedino Kevin (Nicholas) ima stalnu curu Vicky (Reid), ali ona nema namjeru njihov seksualni zivot izdici iznad oralne faze, pa se Kevin mora sluziti lokalnom verzijom Kama Sutre ne bi li joj promijenio misljenje. Sportas Chris "Oz" Osterreicher (Klein), pak, upisuje se u jazz zbor ne bi li medju tamosnjim pjevacicama ugrabio koju slobodnu. Jim (Biggs) je bacio oko na cesku zamjensku ucenicu Nadiu (Elizabeth), pa za nju sprema klopku u obliku Web-kamere. Cistocom opsjednuti Paul Finch (Thomas) pak placa kolegici Jessici (Lyonne) da siri glasine o njegovom velikom penisu. No, kako vrijeme prolazi, tako svi njihovi pokusaji izgledaju osudjeni na neuspjeh, a maturalni ples se neumitno blizi.

Bracu Weitz se moze optuzivati za stosta, ali zasigurno ne za nedostatak talenta za sok. Nakon gledanja AMERICKE PITE mnogi su kriticari, koji su prije godinu dana bili bacali drvlje i kamenje na SVI SU LUDI ZA MARY kao isprazno ismijavanje izlucevinama ljudskog organizma, odjednom promijenili misljenje i bracu Farrelly prozvali olicenjem dobrog ukusa, jer u usporedbi s uratkom brace Weitz njihova komedija izgleda ozbiljna, inteligentna i humana. U obranu brace Weitz moze se reci da je njihov humor uistinu plitak, sasvim dostojan najbljutavijih seksploatacijskih teen komedija iz 80-tih (poput legendarne trilogije PORKY'S), ali zato barem imaju smisla za njega, a u tome su bili mnogo zesci od holivudskih standarda, o cemu svjedoci to da je film tri puta bio odbijen od strane cenzorskog odbora. Gotovo svi gegovi su uistinu smijesni i neki od najboljih nisu zabiljezeni na forspanu, a radnja nije previse razvodnjena za teen proizvode obaveznom romanticno-sentimetalnom ljigom. Braca Weitz su imala srece i u odlicnoj glumackoj ekipi, u kojoj se istice debitant Jason Biggs, te nesto iskusniji Chris Klein (IZBORNI DANI) i Tara Reid (STRAVICNE LEGENDE). Posebno mjesto zauzima zanosni "Playboyev" model Shannon Elizabeth kao ostvarenje svih prljavih tinejdzerskih fantazija u ulozi Nadie, ali takodjer treba istaci i Alyson Hannigan (Willow iz kultne TV-serije BUFFY THE VAMPIRE SLAYER). Kada se sve zbroji i oduzme, AMERICKA PITA nije nimalo dubokouman film, ali zato kao rijetko koji holivudska komedija u svojih sat i pol vremena svojim konzumentima dostavlja svoju robu - urnebesni humor. Jedini je minus filma taj sto ce se neki gledatelji (a pogotovo kriticari) poslije osjecati griznju savjesti sto im se svidio. No i to je bolje nego da se grizu sto su sat i pol vremena gledali smece.

 • ocjena: solidan (++)

  (c)2000 Dragan Antulov


  NAPOMENA: Ovaj dokument namijenjen je isključivo za osobnu upotrebu.
  Za svako drugo korištenje i re-distribuciju u elektronskom, pisanom ili bilo kojem druogm obliku,
  uključujući i WWW-stranice, potrebna je izričita PISANA dozvola autora.

  Baza podataka, programiranje i HTML konverzija su Copyright (c)1999,2002 Krešimir Kos