X
The X Files


7.0 Fanovska proza

Fanovska proza odnosno "fan fiction" je relativno novi fenomen popularne kulture, prvi put zabiljezen prilikom pojave TV-serije ZVJEZDANE STAZE. Rijec je o knjizevnim djelima u kojima fanovi pojedinog filma ili TV-serije nastoje popuniti scenaristicke praznine, opisati prijasnje dogadjaje, spekulirati o mogucoj buducnosti glavnih junaka ili ponekad pokazati kako su originalni tvorci mogli mnogo bolje obaviti posao. Ono sto ih razlikuje od profesionalnih pisaca jest to da sav svoj kreativni napor ulazu iz ciste ljubavi, odnosno nemaju nikakve namjere krsiti autorska prava.

Fanovska proza je sve donedavno bila zabranom opskurnih konvencija i fanzina, da bi s pojavom Interneta postala globalnim fenomenom. DOSJEI X su vrlo brzo postali omiljenim predmetom fanovske proze. Uglavnom se objavljivala u ATX, da bi uskoro bila osnovana ATXC posebno u tu svrhu.

S vremenom se postavilo pitanje arhiviranja doticnog materijala, i u tu je svrhu osnovana tzv. arhiva Gossamer, koja danas postoji na cetiri razlicita sitea sirom svijeta - u Australiji, SAD, Finskoj i Britaniji. Gossamerov tim je cak razvio i klasifikaciju proze po formi, sadrzaju odnosno rejtingu za odredjeni krug citatelja.

Po formi se fanovska proza klasificira na:

  1. vinjete (V) - kratke crtice iz zivota glavnih junaka;
  2. price (S) - studije karaktera glavnih junaka;
  3. pustolovine (T) - dozivljaji glavnih junaka nevezani uz rad na "dosjeima X";
  4. dosijei X (X) - dozivljaji glavnih junaka u formi istrage "dosjea X"

Po sadrzaju se fanovska proza klasificira na:

  1. angst (A) - tjeskobne misli glavnih junaka;
  2. romance (R) - ljubavne zgode i nezgode glavnih junaka;
  3. humor (H) - duhovite zgode i nezgode glavnih junaka, najcesce parodija;
  4. crossover (C) - susret glavnih junaka DOSIJEA X s nekim drugim fiktivnim likovima i situacijama, npr. s posadom ENTERPRISEA iz ZVJEZDANIH STAZA.

Po rejtingu se fanovska proza klasificira u skladu s rejtingom MPAA. V. TV&Film FAQ za dodatne informacije.

Fanovsku prozu, prema onome sto je autor ovog FAQ-a mogao vidjeti, uglavnom pisu zene, a tema su im razni oblici romanticnog odnosa izmedju Muldera i Scully. No, dok je vecina takvih djela na razini meksickih sapunjaca ili herc-romana, postoje i djela koja bi se komotno mogla natjecati sa Chrisom Carterom.

Dolje su prilozena neka djela koje autor ovog FAQ-a preporuca po svojim subjektivnim kriterijima:

Amperage & Livengoo: OKLAHOMA
- roman (cca 400 str.) koji opisuje izuzetno neugodan slucaj serijskog ubojice na pocetku Mulderove karijere u FBI; roman je dobio nagrade "Spooky" za 1996. u kategorijama najbolje akcije/pustolovine i najboljeg prikaza Mulderove tjeskobe, kao i drugo mjesto za najbolju dramu i trece mjesto za najbolju karakterizaciju Muldera; dobitnik nagrade EMXC za 1996. u kategoriji najboljeg horora, najboljeg romana i najbolje drame; posebna napomena: ne preporuca se osobama sklonim depresiji

Livengoo: CORPSE
- roman (cca 320 str.) u kojem odvjetnica iz malog grada pomaze Mulderu i Scully da uhvate okrutnog serijskog ubojicu povezanog s NLO-ima; roman je dobio nagradu "Spooky" za 1995. godinu u kategoriji duge price i najoriginalnijeg negativca, kao i nagradu EXMC za najvjernije docaravanje Carterovog univerzuma, te bila spomenuta u casopisu "Entertainment Weekly"

LoneGunGuy: BLOOD OF ANGELS
- kratki roman (cca. 130 str.) u kome je Mulder, stjecajem okolnosti, prisiljen ubiti Scully; neobicna mjesavina paranoidne fantazije i crnog humora koja, iako do srzi carterovska, mnogo vise duguje Philipu K. Dicku

Sarah Stegall: GREY FOX
- prica ciji je glavni junak ostarjeli Fox Mulder

Sarah Stegall: NEXT OF KIN
- pripovjetka o tinejdzerskim danima Foxa Muldera

Sarah Stegall: SOUND OF WIND CHIMES
- pripovijetka u kojoj Mulder i Scully budu zajedno oteti od vanzemaljaca te prisiljeni mjesecima zivjeti zajedno

Peggy Mei-Ling Li: OUT OF THE WOODS
- pripovjetka u kojoj Mulder i Scully pokusavaju spasiti agenta Coopera, junaka TV-serije TWIN PEAKS

Joyce McKibben: IN THE SHADOWS OF MOON
- roman (cca 200 str.) u kojem Mulder i Scully pokusavaju uhvatiti ubojicu u planinama istocnog Tenneseeja, gdje vrebaju sile cistog Zla

Amanda Summers & Vickie Moseley: BURNING BOOK
- dogadjaji u epizodi "Fire", opisani u obliku dnevnika Muldera i Scully

Amanda Summers & Vickie Moseley: OPEN SEA
- dogadjaji u epizodi "Beyond the Sea", opisani u obliku dnevnika Muldera i Scully

Amanda Summers & Vickie Moseley: OPEN BOOK
- slucaj istrazivanja otmice dviju tinejdzerki izaziva tjeskobu kod Muldera i Scully, o cemu svjedoce njihovi dnevnicki zapisi

Steven Han: DENVER DEVIL
- kratka i zabavna humoreska cija se radnja odvija 1994. godine

YouKneek (Rodent): ROUND FILES
- pripovjetka u kojoj David Duchovny i Gillian Anderson zavrse u univerzumu gdje su "dosjei X" i likovi koje tumace stvarnost; osvojene druge nagrade "Spooky" za najneobicniju pricu i najbolju komediju/parodiju u 1995. godini.

Jennifer Lyon: DARK ANGEL
- pripovijetka koja opisuje slucaj okrutnog serijskog ubojice koji koristi Mulderove slabosti da bi ga upregao u svoje paklenske planove. Dobitnik nagrade "Spooky" za 1995. godinu.