X
The X Files


6.2. Utjecaj Interneta na "Dosjee X"

DOSJEI X ce u povijest uci kao jedna od prvih TV-serija na ciji je sadrzaj utjecao mocni lobi fanova s Interneta, odnosno serija ciji su autori bili svjesni te supkulture i to dali do znanja indirektnim posvetama u pojedinim epizodama.

Za Chrisa Cartera, tvorca serije, se zna da nema vremena pratiti ATX ali je zato uposlio posebnog pomocnika koji mu svako malo dostavlja sazetak najzanimljivijih poruka u forumima na Internetu.

U epizodi "The Little Green Men" medju imenima na spisku putnika za Puerto Rico nalazi se 12 najaktivnijih i najgrlatijih x-fila s Interneta.

U epizodi "One Breath" Langley predlaze Mulderu da se "spoje na Internet i gledaju kako ekipa rastura TV-seriju EARTH 2 pronalazeci u njoj znanstvene 'bisere'". U istoj epizodi se spominje superhaker po imenu Thinker, nazvan po Yung Jun Kimu, velikom hakeru i x-filu poznatom po nadimku "DuhThinker". Isti lik se osobno pojavljuje u epizodi "Anasazi".

U epizodi "Die Hand Die Verletzt" nekoliko je likova takodjer nazvano prema X-filima s Interneta.

Epizoda "Paper Clip" je, pak, eksplicitno posvecena Mariu Marku Kennedyju (1966 - 1995), x-filu koji je bio organizirao chatove posvecene "Dosjeima X" na AOL-u i koji je nedugo prije snimanja epizode poginuo u prometnoj nesreci.

U zavrsnim kadrovima epizode "D.P.O." na TV-ekranu se mogu vidjeti imena mnogim x-fila s AOL-a. Grupa "Rosemarys" pjeva pjesmu "Mary Beth Clarke, I Love You" (posvecenu Mary Beth Clarke, x-filu), a ime diskografske tvrtke je JHartling Records (po J. Hartlingu, takodjer x-filu), a reziser Deb Brown je takodjer dobio ime po x-filu s AOL-a.

Epizoda "2Shy" bi se, takodjer, s obzirom da je Internet dio radnje, mogla shvatiti kao specificna posveta on-line fanovima, ali i kao svojevrsni ironicni komentar. S druge strane, on-line fanovima je za pravo dano u epizodi "Revelations" gdje se demonski negativac preziva Gates.

U epizodi "War of the Coprophages", lik TV-novinarke je dobio ime prema Leikin Skye, x-philu s AOL-a koji je dobio nagradu na kvizu posvecenom DOSJEIMA X.

Za V sezonu se opcenito govori da je bila sezona fanovske proze, s obzirom da je dobar dio epizoda pokazivao frapantnu slicnost s nekim pricama i romanima. Sama epizoda "Unusual Suspects" predstavljala je spajanje kreativnih univerzuma DOSJEA X sa popularnom krimi-serijom ODJEL ZA UMORSTVA - veoma cest motiv u fanovskoj prozi. Kliseji fanovske proze, pogotovo shipperske, se mogu primijetiti u epizodi "Detour" - Mulder i Scully dijele motelsku sobu; i epizodi "Post Modern Prometheus" - Mulder i Scully zajedno plesu. Ipak, najveca orgija fanovske proze se dogodila tek u VI sezoni, u epizodi "Triangle", koja se moze shvatiti kao spajanje tri popularna zanra - romanse izmedju Muldera i Scully, romanse izmedju Skinnera i Scully te slash romansi izmedju Muldera i Skinnera.