X
The X Files


6.1 Nepotizam

Darin Morgan, brat producenta i scenarista Glena Morgana, glumio je metilja u epizodi "The Host", te potom napisao sinopsis za epizodu "Blood", da bi na kraju napisao scenarij za cetiri epizode koje fanovi smatraju zvjezdanim trenucima serije. Darin je svom Glenu i njegovom prijatelju Jamesu Wongu bratu vratio uslugu u epizodi "Jose Chung's 'From Outer Space'" gdje se pojavljuje majica sa motivima serije "Space: Above and Beyond", kao i spominje njihov rodni grad El Cajon u Kaliforniji.

Sheila Larken, glumica koja tumaci Scullynu majku, u stvarnom zivotu je supruga producenta i rezisera R.W. Goodwin.

Sestra Owens, jedan od likova u epizodi "One Breath", dobila je ime po baki Glena Morgana.

Glen Morgan i James Wong su takodjer ulogu Melisse Scully u epizodi "One Breath" napisali iskljucivo za Melindu McGraw, glumicu s kojom su bili suradjivali u seriji "The Commish".

Glas koji izgovara rijeci "I made this!" na kraju svake epizode pripada sinu Thierryja Couturiera, glavnog montazera zvuka.

David Duchovny se ipak najvise istakao po pitanju nepotizma u DOSJEIMA X. U epizodi "Ice" je natjerao producente da za psa angaziraju majku njegovog kucnog ljubimca. U epizodi "Darkness Falls" ulogu rendzera Moorea tumaci Jason Beghe, Duchovnyjev najbolji prijatelj iz djetinjstva koji ga je kasnije ohrabrivao da se okusa u glumi. U epizodi "Born Again" detektivku Sharon Lazard tumaci Duchovnyjeva bivsa djevojka Maggie Wheeler. U epizodi "3", glavnu zensku ulogu (i Mulderovu ljubav) je tumacila Peerey Reeves, glumica s kojom je u vrijeme snimanja Duchovny odrzavao vezu i van kamera. Svojoj voljenoj Duchovny je pocast odao tako sto je lik B.J. iz epizode "Aubrey" imenjak lika kojeg je Perrey tumacila u TV-seriji "Dougie Howser, M.D.".

Sculllyna kci Piper je dozivjela da po njoj nazovu istoimeni brod u epizodi "Piper Maru".

Stu Charno, glumac koji tumaci Lutka u epizodi "Clyde Bruckman's Final Repose" je bivsi suprug scenaristice Sare Charno.

U epizodi "Talitha Cumi" je nekoliko clanova ekipe kao statiste uspjelo prosvercati svoje kceri, bracu, sestre, oceve, majke, supruge, djevojke i ostale clanove rodbine i prijatelje.

Epizoda "Zero Sum" bila je posvecena preminulom Vitu Pileggiju, ocu Mitcha Pileggija.