X
The X Files


6.0. Trivijalije

Brojevi: 11:21 koji se cesto pojavljuje na digitalnim satovima u seriji je Chris Carterova posveta supruzi kojoj je rodjendan 21.11. Carterova tvrtka Ten Thirteen je nazvana po Carterovom vlastitom rodjendanu koji pada 13.10. Isto je i s imenima pojedinih likova - Scully je nazvana po Carterovom omiljenom sportskom komentatoru, Fox po prijatelju iz djetinjstva, a Mulder je djevojacko ime Carterove majke.

Pojedini clanovi produkcijskog tima su se u seriji pojavljivali bilo kao sporedni glumci, bilo su posudjivali vlastita imena sporednim likovima u seriji. Tom Braidwood, prvi pomocnik rezisera, najcesce se pojavljuje u ulozi Frohikea kroz cijelu seriju. Njegovo ime je koristeno za osobu koja otima parking-mjesto pokojnom Howardu Gravesu u epizodi "Shadows", kao i alias koji Mulder koristi da bi usao u tajni vladin kompleks u "E.B.E.".

Vodja kaskadera Ken Kirzinger dobio je ulogu Richtera u epizodi "Ice".

Cindy i Teena, blizanke iz epizode "Eve", ime su dobile po suprugama scenarista i producenata Glena Morgana i Jamesa Wonga.

Ime frizera Malcolma Marsdena koristeno je za lik clana britanskog parlamenta u epizodi "Fire".

Vladimir Stefoff, prvi pomocnik rezisera, takodjer je posudio svoje ime kao alias Scully ("Val Stefoff") za ulaz u vojni kompleks u epizodi "E.B.E.".

Rob Maier, koordinator konstruktora, posudio je svoje ime dusevnom bolesniku u epizodi "Tooms", a sam se pojavio kao pilot u epizodi "Piper Maru".

Po Jamesu Wongu, scenaristu mnogih epizoda, nazvan je pas u epizodi "Fresh Bones".

Epizoda "Blessing Way" eksplicitno je posvecena Larryju Wellsu (1949 - 1995), kostimografu serije koji je preminuo tokom snimanja.

Opservatorija Astadourian u epizodu "D.P.O." je prozvana po Mary Astadourian, asistentu produkcije i osobnoj pomocnici Chrisa Cartera. U istoj epizodi Bonnie Hay, Scullyna dublerka, tumaci ulogu dezurne bolnicarke. U istoj epizodi su reziser Kim Manners i rekviziter Ken Hawrylliv strpali svoje fotografije u skolski godisnjak (Hawryliw ce se pojaviti kao razvratnik na slici u tabloidu kojeg Modell cita u epizodi "Pusher"). U istoj epizodi se prvi put pojavljuje glumica (Karen Witter) koja je pozirala za "Playboy".

Uloga vidovnjaka Stupendous Yappija, koji se prvi put pojavljuje u epizodi "Clyde Bruckman's Final Repose" povjerena je Jaapu Broekeru, dubleru Davida Duchovnyja.

U epizodi "The List" producent Joseph Patrick Finn tumaci kapelana, dok je krvnik nazvan po Perryju Simonu, njegovom kolegi kojeg je Chris Carter poznavao za vrijeme sluzbe u NBC-ju.

Agent Nemhauser u epizodi "Grotesque" nazvan je po producentici Lori Jo Nemhauser.

Gauthier, francuski ronilac i spijun u epizodi "Piper Maru", nazvan je po Daveu Gauthieru, sefu tima za specijalne efekte.

Dave Grohl, bivsi bubnjar "Nirvane" i veliki x-fil, pojavio se zajedno sa suprugom kao statist u epizodi "Pusher". U istoj epizodi je lik Holly svoje ime dobio po Holly Rice, djevojci scenarista Vincea Gilligana.

U epizodi "Teso Dos Bichos" lik Mone Wustner je ime dobio po majci scenarista Johna Shibana.

Alex Trebek, voditelj kviza "Jeopardy", na kojem je David Duchovny bio sramno ponizen, pojavljuje se u epizodi "Jose Chung's 'From Outer Space'" kao jedan od Ljudi u crnom. MacDougal-Kessler, mocna i zlokobni medijski imperij koji se spominje u epizodi, ime je dobio po montazerkama Heather MacDougall i Sue Kessler. Producent (i povremeni reziser) Kim Manners dozivio je da po njemu nazovu lik detektiva u epizodi "Jose Chung's 'From Outer Space'".

"Patricia Rae", brod koji se pojavljuje u epizodi "Quagmire", ime je dobio po majci scenaristice Kim Newton.

Epizoda "Talitha Cumi" direktno odaje pocast glumcu Williamu B. Davisu (koji tumaci CSM-a), kao jednom od najboljih kanadskih skijasa na vodi.

Walden Roth, urednik casopisa koji je objavio CSM-ov roman, ime je dobio prema Dani Walden i Peteru Rothu, glavesinama "20th Century Foxa".

U epizodi "Unusual Suspects" Ken Hawrlyliw, rekiviziter i veteran serije, dobio je priliku da u nekoliko kadrova tumaci sam sebe.

U epizodi "Post-Modern Prometheus", Jerry Springer, voditelj popularnog, ali i kontroverznog talk showa, glumi sam sebe.