X
The X Files


4.2.6. Zasto se na WWW ne mogu dobiti zvucni inserti iz serije?

Razlog je veoma jednostavan. Vodstvo 20th Century Foxa drzi kako bi zvucni, slikovni i drugi materijali, svima besplatno dostupni na Internetu, s vremenom mogli postati nadomjestak za "pravu stvar", odnosno da bi mogli ugroziti buducu prodaju knjiga, videokazeta, CD-a i drugih pratecih proizvoda "Dosjea X". Stoga su svi odrzavatelji WWW-stranica posvecenih "Dosjeima X" dobili pismo od strane Foxovih odvjetnika, u kojima ih oni obavjestavaju postojanje tih sadrzaja na WWW-stranicama predstavlja povredu autorskih prava. U istim pismima ih Foxovi odvjetnici mole da te sadrzaje skinu sa svojih WWW-stranicima, prijeteci u suprotno dugotrajnim i skupim sudskim tuzbama.

Velika vecina odrzavatelja tih siteova je odlucila prihvatiti Foxov ultimatum, mada je istovremeno pokrenuta prilicno slabasna kampanja kojom se Fox nastoji natjerati da promijeni svoju politiku.

Vjerojatno je da jos uvijek postoje siteovi na kojima se mogu pronaci zvucni inserti, ali je rijec o prilicno opskurnim i nesigurnim mjestima na Internetu.