X
The X Files


3.3. CSM (William B. Davis)

CSM CSM ili "Cigarette Smoking Man" ("Pusac cigarete") je pocetkom 50-tih godina, zajedno s Billom Mulderom, godina bio pripadnik tajne vladine sluzbe koja je istrazivala paranormalne pojave. No, dok je Bill Muldera pocela gristi savjest zbog grozota kojima je bio svjedok i sudionik, CSM se potpuno posvetio svom mracnom radu. Duboko uvjeren da bi cijeli svijet propao ukoliko bi javnost saznala za najstroze drzavne tajne, zivot je proveo nastojanju da zatre i najmanju mogucnost da pikantne informacije zavrse u pogresnim rukama, lisivsi se obitelji i prijatelja. Pri tome nije birao sredstva, te je cak dao hladnokrvno likvidirati svoje bivse prijatelje i najblize suradnike. S vremenom je stekao nevjerojatnu politicku moc. Mada bi se njegovi motivi u pocetku mogli ciniti cisto profesionalnima, postoje naznake da je razlog njegovog razlaza s Billom Mulderom bilo suparnistvo oko srca gospodje Mulder.

Iako je u pocetku izgledalo da CSM radi kao visoki sluzbenik americke vlade, o cemu svjedoci njegovo lezerno motanje po uredima FBI i tajnim skladistima Pentagona, kao i zapovijedanje vojnim jedinicama, po svemu sudeci, to je samo krinka. Naime, CSM-ovi pretpostavljeni nisu clanovi americke vlade nego tajanstvenog Konzorcija koji svoje sjediste ima u 46. ulici u New Yorku. Konzorcij sacinjavaju predstavnici raznih drzava, ali je nejasno da li je rijec o vladama ili multinacionalnim korporacijama. U svakom slucaju, CSM je (ne)sluzbeno "predstavnik Konzorcija u Washingtonu".

U jesen 1994. da bi lakse kontrolirao Muldera, udesio je da mu njegov covjek, agent Alex Krycek postane partnerom. Mulderova likvidacija, po svemu sudeci, nije bila aktualna sve do proljeca 1995. CSM je drzao kako bi Muldera smrt pretvorila u mucenika, isto kao sto je davno prije svom prijatelju Billu Mulderu obecao da ce u zamjenu za sutnju o prljavim vladinim poslovima cuvati sinovljev zivot. Kada je shvatio da bi Bill ipak mogao svom sinu reci istinu, osobno je rukovodio operacijom likvidacije oca i sina Muldera. Tom prilikom je nekoliko puta uprskao stvar i doveo u opasnost svoj polozaj u Konzorciju. Njegov je klimavi polozaj spasio uljasti vanzemaljac koji mu je dao lokaciju gdje se nalazi dragocjena DAT-vrpca s tajnama Konzorcija i americke vlade.

Iako je CSM jedan od najmocnijih ljudi na svijetu, njegov je zivot lisen veselja, jer se zbog nastojanja da ugrabi i odrzi moc lisio obitelji i iskrenih prijatelja. Jedina razonoda u zivotu, osim pusenja cigareta, jesu njegove spisateljske ambicije. Roman "Another Chance", u kojemu je kroz fiktivne pustolovine Jacka Colquitta opisao svoj frizirani i uljepsani zivot, u studenom 1996. je objavljen u casopisu "Roman A Clef" pod pseudonimom Raoul Bloodworth.

U travnju 1997. godine, velika CSM-ova briga za Muldera je njegovim kolegama iz Konzorcija pocela ici na zivce, pa su organizirali njegovu likvidaciju.

CSM i Mulderova Mama
CSM i Mulderova Mama