X
The X Files


3.4. Walter S. Skinner (Mitch Pileggi)

Walter S. Skinner Prije pocetka svoje karijere u FBI, Walter S. Skinner se kao dobrovoljac prijavio u marince i sudjelovao u vijetnamskom ratu, gdje je bio gotovo smrtno ranjen i dozivio paranormalno iskustvo. Godine 1978. se ozenio za suprugu Sharon, s kojom je uzivao u braku osamnaest godina.

U FBI je napredovao do polozaja pomocnika direktora te od proljeca 1994. direktno prima izvjestaje koje pisu Mulder i Scully. Kao covjek koji ozbiljno shvaca svoj posao, upozorio ih je da ce njihove nekonvencionalne metode istrage imati ozbiljne posljedice po njihovu karijeru. Na kraju je bio prisiljen ostvariti tu prijetnju, kada je 25.05. 1994. Kao dobar djak, poslusao je zapovijed stiglu iz Bijele kuce i 25.05. 1994. donio odluku kojom se Mulder i Scully rasporedjuju na nove zadatke.

Djelomicno zahvaljujuci i svom paranormalnom iskustvu, Skinner je osjecao simpatije prema Mulderu i njegovom radu i s vremenom je postao njegov samozatajni zastitnik. Iako je CSM bio cest gost u njegovom uredu, Skinneru je bio toliko antipatican da je Mulderu u jesen 1994. godine dao CSM-ovu osobnu adresu, nadajuci da ce ga njegov bijesni agent rijesiti bijede.

Nakon otmice i nestanka Dane Scully, Skinneru je, po svemu sudeci, pukao film te je odlucio ponovno otvoriti "dosjee X", te odbiti Mulderovu ponudjenu ostavku. Cak stovise, Skinner je Mulderu omogucio nesto neformalniji nacin vodjenja istrage. Nekoliko puta se Skinner osobno angazirao u nastojanju da pomogne spasiti Mulderov, odnosno Scullyn §ivot, sto je dovelo i do fizickih obracuna s visokim vladinim duznosnicima. Skinner je s vremenom poceo toliko smetati CSM-u, da je ovaj na kraju odobrio bezuspjesni pokusaj njegove likvidacije pocetkom 1996. godine. Atentat nije uspio, a nakon hvatanja i (navodnog) samoubojstva atentatora, primijenjen je drukciji plan - diskreditacija svaljivanjem krivice za ubojstvo prostitutke. Ti su dogadjaji koincidirali s razvodom od supruge Sharon, uzrokovanim njegovom prezauzetoscu poslom. Nakon sto je plan propao, Skinner je odustao od razvoda.

U jesen iste godine CSM i Skinner su se pomirili, odnosno Skinner je pristao za CSM-a obavljati prljave poslove u zamjenu za lijek za Scully. CSM nije ispunio pogodbu, i Skinner je trebao biti zrtvovan kao lazna "krtica" u FBI. Umjesto toga, kao "krtica" je bio razotkriven, i poslije likvidiran, njegov potcinjeni Blevins.