X
The X Files


3.1. Dana Scully (Gillian Anderson)

Dana Scully Dana Scully je rodjena 23.02. 1964. kao dijete u mnogobrojnoj obitelji Williama Scully, kapetana Mornarice SAD. Obitelj, zrtvu cestih selidbi uzrokovanih Williamovim prekomandama (od kojih je maloj Dani u najboljem sjecanju ostala mornaricka baza Miramar), na okupu je drzala cvrsta katolicka vjera kao i gospodja Scully. Mala Dana je postala jako privrzena ocu te ga je cijeli zivot zvala "Ahabom", a on nju "Starbuck". Postoje indicije da ju je otac naucio i osnovama pomorske vjestine.

Dana se na fakultetu prilicno istakla te je postigla velike rezultate, diplomiravsi medicinu i fiziku (pri cemu je njen diplomski rad privukao paznju znanstvenih krugova). Tada je prvi put doslo do sukoba s ocem, kada je, suprotno njegovim zeljama, odlucila prihvatiti ponudu da se prikljuci FBI.

Zahvaljujuci svojim vrhunskim kvalifikacijama, dvije godine je provela kao instruktor na Akademiji. Tamo se upoznala i zaljubila u kolegu Jacka Willisa, agenta FBI s kojim je odrzavala vezu godinu dana. Nakon raspada veze, 07.03. 1992. su je poslali da nadgleda agenta Muldera te da pretpostavljene izvjestava o tome koliko su njegove istrage utemeljene na zdravom razumu.

Scully je, kao znanstveno potkovani racionalist, u pocetku bila vise nego skepticna prema Mulderovim paranormalnim teorijama. Ipak, ne samo sto se u vise navrata imala prilike iz prve ruke uvjeriti u neobjasnjive fenomene, nego je, umjesto da spijunira svog partnera, postala njegov zastitnik i prijatelj, izvlaceci ga iz mnogobrojnih pogibeljnih situacija. Smrt obitelji pocetkom 1994. je pocela nacinjati njenu skepsu prema paranormalnom da bi u svibnju 1994. godine konacno imala priliku vidjeti nedvosmislene dokaze o postojanju vanzemaljskog zivota.

Nakon zatvaranja "dosjea X", Scully je premjestena natrag na Akademiju FBI u Quantico, gdje je radila kao instruktor i nesluzbeno pomagala Mulderu. To je prekinula njena otmica i tajanstveni nestanak 1994. godine, koja je bila povodom da se ponovno otvore "dosjei X". Scully se tri mjeseca kasnije misteriozno pojavila u jednoj washingtonskoj bolnici, s amnezijom o svim proteklim dogadjajima. U pocetku jedini trag o tome sto joj se zapravo dogodilo jest komadic metala iz koze kojeg je otkrila nekoliko mjeseci kasnije. U jesen 1995. godine se ispostavilo da su na njoj vrseni bioloski pokusi od strane tima japanskih znanstvenika, bivseg ratnog zlocinca. Dvije godine kasnije, otkrilo se da su Scullyini geni iskoristeni za stvaranje ljudsko-vanzemaljskog hibrida.

Oporavljena, Scully je zajedno s Mulderom nastavila rad na "dosjeima X", nekoliko puta spasivsi Mulderu zivot. Najgore je bilo u svibnju 1995. kada je morala ustrijeliti svog partnera ne bi li ga sprijecila da u bijesu i pod utjecajem droge izvrsi ubojstvo nad agentom Konzorcija. Zbog svojih djelatnosti, Scully je privremeno bila suspendirana iz FBI, da bi je nagodba Skinnera i Pusaca Cigarete zajedno s Mulderom vratila na posao.

U jesen 1996. godine Scully je dijagnosticiran maligni tumor u nosu koji se nije mogao operirati, nastao kao posljedica pokusa prilikom njene otmice. Nakon vise bezuspjesnih pokusaja lijecenja, tumor je metastazirao u travnju 1997. godine, ali i tajanstveno nestao nakon sto se Scully bila podvrgla tretmanu nepoznatim tvarima koje je Mulder bio pronasao u Pentagonu. Na Bozic 1997. Scully je u San Diegu pronasla trogodisnju djevojcicu za koju se ispostavilo da je zaceta u tajnim pokusima sa Scullynom DNA. Djevojcica po imenu Emily je umrla nakon nekoliko dana od neizljecive bolesti, usprkos svim pokusajima njene genetske majke da je spasi.