X
The X Files


3.1. Fox Mulder (David Duchovny)

(13.10. 1961 - )

Fox Mulder Fox William Mulder je rodjen u gradicu Chilmark, Massachussets, u obitelji Williama Muldera, visokog duznosnika u Ministarstvu vanjskih poslova. Djetinjstvo je proveo zajedno s cetiri godine mladjom sestrom Samanthom, u bezbriznoj atmosferi koju je omogucilo obiteljsko bogatstvo i politicke veze, kao i brojni mocnici koji su bili cesti gosti u vilama Mulderovih na prestiznom Martha's Vineyardu i u drzavi Rhode Island. Bilo kako bilo, ta je idila pod sjenom moralnih dvojbi Williama Muldera, cija je diplomatska karijera bila samo krinka za cijeli niz supertajnih i prljavih poslova koje je obavljao za svoju vladu.

Navecer 27.11. 1973. 12-godisnji Fox i njegova 8-godisnja sestra Samantha su ostali sami u kuci. Te je veceri u nikada razjasnjenim okolnostima Samantha nestala, a vidno sokirani Fox nikada nije uspio razjasniti sto se zapravo dogodilo. Traumaticni dogadjaj je izazvao raspad obitelji, pa su se William i njegova supruga rastali. Bilo kako bilo, obiteljske traume nisu naudile vrhunskim intelektualnim sposobnostima mladog Foxa, koji je svoje skolovanje trebao okruniti na prestiznom oxfordskom sveucilistu.

Na Oxfordu je Mulder dozivio jos jednu veliku traumu, u liku kolegice Phoebe Green, s kojom se upustio u ljubavnu vezu. Dok je on nju iskreno volio, ona je sadisticki manipulirala njegovim osjecajima. Rezultat je bio katastrofa nakon koje je Mulder izasao kao emocionalna ruina, gotovo nesposoban za odnose sa suprotnim spolom i prisiljen da seksualne potrebe zadovoljava konzumacijom porno-filmova.

Usprkos tim nedacama, Mulder je uspio dobiti diplomu iz psihologije, te je zahvaljujuci tome regrutiran u FBI. Tamo je na samom pocetku karijere, nakon incidenta u kojem je poginuo jedan kolega, stekao prezir prema ustaljenim pravilima te organizacije i poceo koristiti vlastite metode u radu. Usprkos tome, stekao je postovanje svojih partnera i postao jedna od velikih nada u organizaciji, dobivsi svoje mjesto u ISU, elitnoj jedinici zaduzenoj za rjesavanje najslozenijih slucajeva. No, tamo je dosao u sukob sa svojim sefom i mentorom Pattersonom i napustio to vrhunsko mjesto.

Godine 1989. Mulder se, nastojeci pronaci odgovor na pitanje sto se zapravo dogodilo sa Samanthom, podvrgnuo hipnotickoj regresiji. Rezultati su ukazivali na to da su Samanthu oteli vanzemaljci. Mulder je stekao sklonost prema istrazivanju paranormalnog te je zahtijevao premjestaj u odjel za "dosjee X" - nerazrijesene slucajeve FBI koje povezaju pojave koje se ne daju objasniti znanstvenim metodama.

Mulderova odluka je izazvala zgrazanje pretpostavljenih kao i prezir kolega koji su ga prozvali "Sablasnim". Dalju je karijeru Mulder imao zahvaliti jedino podrsci utjecajnih politicara na celu sa senatorom Mathesonom, kao i ocevih poznanika i prijatelja. 07.03. 1992. vrhuska FBI mu je dodijelila Danu Scully kao partnericu u svrhu kontrole nad njegovim radom.

Otprilike godinu dana kasnije Mulder je, uz pomoc tajanstvene osobe iz vladinih krugova poznate pod nadimkom Duboko Grlo, poceo polagano razotkrivati upetljanost vlade u zataskavanje postojanja vanzemaljaca. Njegova skepticna partnerica Scully mu je u mnogo slucajeva uspjela spasiti zivot (ukljucujuci i slucaj ranjavanja u lovu na poremecenog otmicara u Sjevernoj Carolini pocetkom 1994. godine). Bilo kako bilo, njegove aktivnosti su pocele sve vise smetati tajanstvenim mocnicima na čelu sa CSM-om, te je od proljeca 1994. bio prisiljen svoje izvjestaje direktno slati pomocniku direktora FBI, Walteru S. Skinneru.

U svibnju 1994. Duboko Grlo je Mulderu i Scully dostavio nedvosmislene dokaze o tome da je vlada eksperimentirala s vanzemaljskom DNA. Uslijedio je niz otmica i ubojstva, koje su kulminirale ubojstvom Dubokog Grla, kao i sluzbenim zatvaranjem "dosjea X". Mulder je premjesten na ponizavajucu duznost prisluskivanja sitnih kriminalaca, te je ozbiljno razmisljao o napustanju FBI. Te je dvojbe razrijesila nikada razjasnjena otmica Scully u kolovozu 1994. nakon koje je Skinner ponovno otvorio "dosjee X". Kada se Scully jednako misteriozno, s amnezijom, ponovno pojavila u jednoj bolnici tri mjeseca kasnije, Mulder i Scully su nastavili s radom, ovog puta vodjeni od tajanstvenog, ali neugodnog nasljednika Dubokog Grla, covjeka poznatog pod nadimkom "X".

U proljece 1995. godine obitelj Mulder je posjetila zena koja se predstavila kao Samantha Mulder. U pocetku ozareni Mulder je ubrzo bio razocaran, kada je shvatio da iza Samanthe stoji prevara vanzemaljskih klonova. Dva mjeseca kasnije, Mulder je dosao u posjed tajnih vladinih dokumenata o vanzemaljskim pokusima, zbog kojih je ubijen njegov otac, a Mulder drogiran i ranjen. Nekoliko dana kasnije se oporavio i vratio u sluzbu FBI, nakon sto je Skinner postigao nagodbu s Pusacem Cigareta i tajanstvenim Konzorcijem. Po svemu sudeci, zahvaljujuci toj pogodbi, Mulder je izbjegao likvidaciju od strane Konzorcija, ali je zato "X" sredinom 1996. godine zavrsio isto kao i Duboko Grlo.

U travnju 1997. godine Mulder je stupio u vezu s kanadskim geoloskim timom, koji je bio pronasao zamrznuti les vanzemaljskog bica. Za bice se ispostavilo kako je u pitanju najobicnija prevara od strane Ministarstva obrane. Razocarani Mulder je, suocen s dokazima o koristenju NLO-mitologije za prikrivanje vladinih prljavih poslova, prestao vjerovati u vanzemaljce. U isto vrijeme je fingirao vlastito samoubojstvo kako bi pokusao razotkriti zavjeru unutar FBI, u cemu je i uspio. Godine 1998. zajedno sa Scully premjesten u Odjel za domaci terorizam.