X
The X Files


2.3.0 Gillian Anderson

Gillian Anderson Gillian Anderson rodjena je 09.08. 1968 u Chicagu. Otac Edward, vodi nezavisnu filmsku tvrtku, a majka Rosemary radi kao kompjuterski analiticar. Gillian je najstarija kci u obitelji koju jos sacinjavaju brat Aaron i sestra Zoe.

Obitelj je u pocetku zivjela u Puerto Ricu, ali je otac Edward zelio steci filmsku diplomu pa je otisao u London na tamosnju filmsku akademiju. Devet godina u Londonu je bilo dovoljno da Gillian stekne britanski naglasak koji ce joj pri povratku u Ameriku, tocnije u Grand Rapids, Michigan, donijeti mnoga zadirkivanja od strane vrsnjaka.

Zbog svega toga Gillian je u pubertetu pokazala snaznu buntovnu prirodu - oblacila se kao pankerica, navodno je s 14 godina izgubila nevinost zaslugom 10 godina starijeg punk-rockera koji joj je bio idol, a maturalnu je noc provela u zatvoru zbog nedolicnog ponasanja. Roditelji su na vrijeme uocili da bi njenu energiju trebalo kanalizirati u umjetnost.

Za vrijeme srednje skole Gillian se pocela zanimati za glumu i nastupala je u lokalnom kazalistu. Poslije se upisala na tecaj u Nacionalnom kazalistu Velike Britanije u Ithaci, New York, a potom i u dramsku skolu "Goodman", na De Paul sveucilistu u Chicagu gdje je stekla diplomu.

Gillian Anderson je na sebe privukla paznju nastupom u drami Alana Ayckbourne ODSUTNI PRIJATELJI, postavljenoj u Kazalisnom klubu Manhattana, za sto je dobila nagradu "Kazalisni svijet". Godine 1992. je imala filmski debi u opskurnom filmu HOME FIRES BURNING alias TURNING, u kojem je imala "skakljivu" scenu.

Chris Carter je 1993. inzistirao kod "Foxovih" producenata da upravo Gillian Anderson tumaci Danu Scully. To je uspio nakon teske borbe, u kojoj su "Foxovi" glavesine drzali da je za glavnu zensku ulogu potrebna nesto "seksepilnija" glumica.

Prilikom snimanja prve sezone, Gillian Anderson se upoznala sa scenografom Clydeom Klotzom i vjencala se s njim pocetkom 1994. godine. 25.09. 1994. je rodila kci Piper. Klotz i Andersonova su se rastali pocetkom 1997. Trenutno se Gillian Anderson nalazi u romanticnoj vezi s glumcem Rodneyem Rowlandsom.