X
The X Files


2.2.0 David Duchovny

David Duchovny David Duchovny, glumac koji tumaci ulogu agenta Foxa Muldera, rodio se 07.08. 1960. kao dijete Amrana Duchovnyja, publicista u Americkom zidovskom odboru i Margaret Duchovny, uciteljice u osnovnoj skoli. Roditelji su mu se razveli kada je imao 11 godina. Duchovny ima brata Daniela i sestru Laurie.

Kao dijete iz obitelji intelektualaca, Duchovny je stekao diplomu na Princetonu, a potom magisterij engleske knjizevnosti na Yaleu. Za vrijeme studija poceo je odlaziti u New York i nastupati u amaterskim kazalisnim predstavama. Godine 1987, taman prije nego sto je trebao steci doktorat na Yaleu, odlucio je napustiti dalje skolovanje i u potpunosti se posvetiti glumi.

Nakon nastupa u nekoliko manjih uloga (debi u filmu NEW YEAR'S DAY 1988), Duchovny je na sebe skrenuo paznju bizarnom ulogom Denisa/Denise, federalnog agenta-transvestita u kultnoj TV-seriji TWIN PEAKS godine 1990. Tri godine kasnije Duchovny se potvrdjuje kao veliki glumac u KALIFORNIJI Dominica Sene (v. DAFR9502.ZIP). Osim sto je u posljednje tri godine stalno radio na DOSJEIMA X, Duchovny vodi i erotsku TV-seriju RED SHOE DIARIES za kablovske kanale u SAD.

Pocetkom svibnja 1997. Duchovny se ozenio za glumicu Teu Leoni s kojom je bio u cetvoromjesecnoj vezi.