X
The X Files


2.1.0 Chris Carter

Chris Carter Chris Carter, tvorac TV-serije i njen izvrsni producent, rodio se 13.10. 1957. u Bellfloweru, predgradju Los Angelesa u skromnoj obitelji Williama Cartera, gradjevinskog radnika. Obitelj je, uz danas pokojnu majku, sacinjavao i mladji brat Craig koji danas radi kao znanstveni istrazivac u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju.

Godine 1979. Chris Carter diplomirao je novinarstvo na drzavnom sveucilistu Kalifornije u Long Beachu. Poslije toga je radio kao slobodni novinar, cesto putujuci po inozemstvu. Ljubav prema sportu, bilo da je rijec o surfu, softballu i bejzbolu, imat ce bitnog utjecaja na njegovu karijeru, isto kao i ljubavna veza sa scenaristicom Dori Pierson, koju je upoznao 1983. i s kojom se ozenio 1987.

Godine 1985. Carter se, na nagovor Dori koja je otkrila njegov talent, zaposljava kao scenarist u studijima Walt Disneya. Tamo je pisao scenarije i producirao TV-filmove, isto kao i poilot za NBC-jevu seriju CAMEO BY NIGHT i NANNY, komediju situacije za Disney Channel. Na jednog utakmici softballa Carter je upoznao Brandona Tartikoffa, jednog od vodecih ljudi u NBC-u, koji mu je povjerio mjesto koproducenta humoristicke seriju BRAND NEW LIFE. Carter se 1989. vratio u Disney, ali je ostavio dobar dojam na Petera Rotha, predsjednika tvrtke "Stephen J. Cannel Production" koji ce kasnije prijeci u "20th Century Fox". Godine 1992. Roth je pozvao Cartera da za tu kucu pocne stvarati TV-serije, sto je Carter i prihvatio te zapoceo rad na DOSJEIMA X.

DOSJEI X su trenutno kruna karijere Chrisa Cartera, koji takodjer na njih drzi dio autorskih prava. Ali, to ga nije sprijecilo da stvara nove serije, od kojih je MILLENIUM s Lance Henriksenom u glavnoj ulozi startao jesenas (1996).

U nedavno sprovedenoj anketi, casopis "Time" je Chrisa Cartera smjestio medju 25 najutjecajnijih Amerikanaca danasnjice.