8.4 Sto je to "director's cut"?

U Hollywoodu je cest slucaj da reziser nakon dovrsetka filma dodje u sukob s producentom oko toga kakvu ce verziju izbaciti na trziste. Najcesce producenti zahtijevaju rezanja, bilo zato da udovolje zahtjevima MPAA, bilo iz ciste pohlepe - da bi npr. film od 3 sata mogli ugurati u dva termina od po 2 sata.

Kolektivni ugovor koji je holivudsko udruzenje rezisera sklopilo s vodecim producentskim tvrtkama dozvoljava rezisera da za sest tjedana po zavrsetku snimanja montira vlastitu verziju bez utjecaja producenta. Takva se verzija, najcesce bez glazbe i posebnih vizualnih efekata, stavlja u arhivu i naziva "director's cut".

Obicno nekoliko godina nakon sto je film manje-vise zavrsio svoju redovnu kino i video-distribuciju, producenti, u nastojanju da iskoriste zahtjevnije gledatelje, izbacuju na trziste "director's cut". Te su verzije, za razliku od prvobitnog "director's cuta" vec sredjene i najcesce izlaze na laserdiskovima, gdje uz sam film postoji i popratni materijal - intervju s reziserom, dozivljaji sa snimanja, nedovrsene scene itd.