3.0 Sto su to spoileri?

"Spoiler" je izraz preuzet iz engleskog jezika koja dolazi od glagola "spoil", koji izmedju ostalog, znaci "pokvariti veselje". On opisuje pojavu kada netko, govoreci o knjizevnom djelu, stripu ili filmu, isprica najzanimljivije dijelove radnje i tako eliminira neizvjesnost nekome tko se s tim djelom jos nije upoznao iz prve ruke. Vrlo cesto je upravo ta neizvjesnost razlog zbog kojeg gledatelj/citatelj uziva u djelu, pa se "spoiler" oznacava kao nesto negativno.

Granicu izmedju toga sto predstavlja "spoiler" a sto ne prilicno je tesko utvrditi, i ne postoji nekakvo opce pravilo oko toga o cemu se moze a o cemu ne moze govoriti. Ipak, moze se uzeti da praksa koju koriste neki profesionalni filmski kriticari kao Dario Markovic na HRT i Zivorad Tomic u "Feral Tribuneu" - detaljno opisivanje pojedinih i to najcesce kljucnih scena u recenzijama novih filmova - predstavlja nesumnjivi spoiler.

U TV&Film.HR ne postoji generalno pravilo koje zabranjuje spoilere, ali bi bonton preuzet iz odgovarajucih konferencija UseNeta predvidjao da kada netko pise o detaljima nekog filma ostavi tzv. spoiler-warning (dolje prilozen primjer)...

********** S P O I L E R - U P O Z O R E NJ E ! **********

... ili nakon par rijeci ostavi cijeli ekran praznog prostora nakon kojeg govori o tim osjetljivim temama.

Zbog softverskih ogranicenja nekih off-line readera (ogranicen broj redaka u poruci i sl.) i troskova prijenosa poste, ipak bi bilo prihvatljivije prethodno rjesenje.