10.1 Da li su snimljeni 1, 2. i 3. nastavak "Rata zvijezda"?

Dosada su snimljena i prikazana tri nastavka serijala RAT ZVIJEZDA - RAT ZVIJEZDA (1977), IMPERIJ UZVRACA UDARAC (1980) i POVRATAK JEDIJA (1983), ali oni, iako cine zaokruzenu trilogiju, *nisu* prvi, drugi i treci nastavak sage o Ratu zvijezda.

Naime, George Lucas tvrdi kako je ispocetka imao plan da snimi *devet* filmova o Ratu zvijezda. No, prvi film iz serije, RAT ZVIJEZDA je prilikom premijere 1977. bio lisen bilo kakve oznake da je rijec o dijelu vece cjeline. No, godine 1980. nastavak RAT ZVIJEZDA pod nazivom IMPERIJ UZVRACA UDARAC, je imao oznaku "Episode V", sto znaci da je rijec o petom dijelu viseslojne sage. Da bi bio konzistentan, Lucas je u novom izdanju RATA ZVIJEZDA prvi film oznacio kao "Episode IV: A NEW HOPE". Nakon toga je snimljen "Episode VI: RETURN OF THE JEDI".

Ostao je, dakle, problem sto je bilo s prethodnim dijelovima sage. Filmovi koji bi prikazivali dogadjaje *prije* onih u cetvrtom dijelu (RAT ZVIJEZDA) jos nisu snimljeni (ako se ne racuna animirana serija DROIDS koja govori o pustolovinama C3PO i R2D2).

Nakon dugotrajnih najava, Lucasfilm je sredinom devedesetih zapoceo s projektom snimanja prva tri filma iz trilogije. Sva tri filma se snimaju istovremeno - prvi u britanskim studijima, dva preostala u Australiji, a od znacajnijih likova iz prvog dijela ce preostati jedino Yoda, mladi Obi Wan Kenobi i mladi Annakin Skywalker. Prvi film vec ima snimljeni trailer, a premijera se ocekuje u ljeto 1999. U hrvatska je kina film, pod naslovom STAR WARS EPISODE ONE: PHANTOM MENACE stigao 23.IX 1999.

STARWARS STARWARS STARWARS